Tuinontwerp ‘t Zand

Voor een jong stel die een nieuwbouwwoning in ‘t Zand hebben gekocht, mocht ik een tuinontwerp maken. De bewoners hebben een tuin aan het water waar een looppad aan grenst. De eisen waren: een zitplaats in de zon, een pergola, een zitplaats aan het water en privacy.

Ik maakte een tweetal 2D ontwerpen die ik later ook in 3D heb uitgewerkt op aanvraag van de bewoners. Door middel van dit plan kunnen de bewoners zelf met de juiste hoeveelheden (m2’s) naar een hovenier om het plan uit te laten werken.

Optie 1
Meerdere zitplekken met verschillende doeleinden doet het altijd goed in een tuinontwerp. Daarom bedacht ik een plek om te kunnen tafelen dicht bij het huis zodat je niet de hele tuin door hoeft te lopen als je binnen evt. het eten klaar maakt. Daarnaast een plek om te kunnen liggen in de zon met privacy en schaduw door de bomen die geplaatst zijn in grote plantbakken. Een plek om te zitten (vlonder) aan het water waar je in de ochtend bijv. heerlijk een kop koffie kan drinken. En als laatste creëerde ik een zitplek waar je tot ‘s avonds laat met vrienden gezellig kunt loungen in de rechterhoek van de tuin waar tevens het langste de zon aanwezig is. Door verschillende hoogteverschillen toe te passen geeft dit de tuin een verassend effect. Ook verschillend materiaalgebruik (hout, klinkers, gras en tegels) maken de look helemaal af!

Optie 2
Bij dit ontwerp benutte ik de zitplaats in de rechterhoek van de tuin, waar de zon het langst schijnt, door middel van het plaatsen van een hoge vlonder. Zo heb je toch het gevoel dat je lekker aan het water zit maar dan op hoogte. De pergola plaatste ik in het verlengde van de schuur zodat dit een leuk effect geeft. Voor de privacy heb ik grote plantenbakken geplaatst met twee bomen erin. Deze zithoek voelt knus aan omdat je wordt omringd door de pergola en de plantenbakken. De buitenunit van de warmtepomp die gesitueerd is naast de schuur en echt een doorn in het oog was voor de bewoners, heb ik subtiel afgewerkt met een houten omheining.

Ik laat zoveel mogelijk mogelijkheden zien in twee opties waardoor de bewoners ook nog de opties hadden combineren indien gewenst.

Reactie van de bewoners toen ik het opstuurde: “Wij vinden het echt geweldig!”

Optie 1   

                                       

 

 

 

 

 

Optie 2

 

Meer tips!