Tuinontwerp Julianadorp

Voor een familie in Julianadorp mocht ik een tuinontwerp maken. De bewoners wilden hun hele tuin aanpakken waardoor de indeling helemaal gewijzigd kon worden. De eisen waren: meerdere zitplaatsen, een mediterrane/romantische sfeer, een pergola en zitplek voor de hele familie.

Ik maakte een tweetal 2D ontwerpen die ik later ook in 3D heb uitgewerkt op aanvraag van de bewoners. Door middel van dit plan kunnen de bewoners zelf met de juiste hoeveelheden (m2’s) naar een hovenier om het plan uit te laten werken.

Optie 1

Afwerkingen
Er is gekozen voor een mediterrane tegel in flagstone patroon. Dit is een speelse tegel waarbij de keuzes, vormen en kleuren oneindig zijn.
Daarnaast is er gekozen voor wit grind en een mozaïek tegel onder de pergola. Om te kiezen tussen drie verschillende (tegel)afwerkingen houdt dit de tuin interessant.

Ook is er ook gras aanwezig in de tuin. Hier kun je bijvoorbeeld een kleed op neerleggen voor de kleinkinderen om in de tuin te spelen of gebruiken om een ligbed op neer te zetten.
De borders zijn in dit geval ook afgewerkt met een flagstone patroon maar dit kunnen eventueel ook stenen blokken zijn.

Beplanting
Er zijn diverse borders geplaatst om beplanting in aan te kunnen brengen. Daarnaast creëren de borders een afbakening maar ze zorgen ook voor speelsheid en hoogteverschillen in de tuin.
Omhoogklimmende planten kunnen uitstekend worden geplaatst tegen de pergola aan.

Zitgelegenheden
Bij de openslaande deuren kun je heerlijk een kop koffie drinken in de ochtendzon in een lekkere stoel.
Daarnaast is er door het gebruik van een border een omtimmering gemaakt om een boom heen zodat je daar ook een zitplek krijgt.

De pergola bevindt zich in het hart van de tuin en is de bereiken middels stenen treden. Hier kun je gezellig met familie uitgebreid
dineren. Doordat dit lager gelegen is dan de rest van de tuin voegt dit geborgenheid en intimiteit toe. Daarnaast is deze zithoek afgescheiden met een bamboe omheining mocht dit wenselijk zijn.

Optie 2

Afwerkingen
Idem optie 1.

Beplanting
Er zijn diverse borders geplaatst om beplanting in aan te kunnen brengen. Daarnaast creëren de borders een afbakening maar ze zorgen ook voor speelsheid en hoogteverschillen in de tuin.
Omhoogklimmende planten kunnen uitstekend worden geplaatst tegen de pergola of tegen het houten frame aan de linkerzijde aan.

Zitgelegenheden
Bij de openslaande deuren kun je heerlijk een kop koffie drinken in de ochtendzon in een lekkere (schommel)stoel.
Daarnaast is er door het gebruik van een border een houten bankje gecreëerd aan de linkerzijde van de tuin. Omdat deze omarmt wordt door een houten frame zorgt dit voor een intieme en fijne sfeer.
De pergola bevindt zich in het hart van de tuin maar is in deze optie meer naar rechts geplaatst ten opzichte van de andere optie. Ook is de pergola horizontaal geplaatst waardoor deze een andere toegang krijgt. Hier kun je gezellig met familie uitgebreid dineren.
Je kunt bijvoorbeeld ook een hangmat toepassen of een mooie schommelstoel tussen de staanders van de pergola waardoor je extra en differentiatie in zitgelegenheid creëert.

Reactie van de bewoners toen ik het advies stuurde: “Wauw dat ziet er al heel mooi uit. We zijn verrast!”

Optie 1                                       


Optie 2

 

Meer tips!