Tuinontwerp Schagen

Voor een jong stel in Schagen mocht ik een tuinontwerp maken. De bewoners wilden hun hele tuin aanpakken waardoor de indeling helemaal gewijzigd kon worden. De eisen waren: meerdere zitplaatsen, een moderne/industriële sfeer, een kas en een overkapping.

Ik maakte een tweetal 2D ontwerpen die ik later ook in 3D heb uitgewerkt op aanvraag van de bewoners. Door middel van dit plan kunnen de bewoners zelf met de juiste hoeveelheden (m2’s) naar een hovenier om het plan uit te laten werken.

Afwerkingen
Er is gekozen voor een grijze 60×60 tegel, grind en een houten vlonder voor extra structuur en warmte. Door het kiezen van verschillende afwerkingen maakt dit de tuin speels en spannend.
Daarnaast zijn er diverse hoogteverschillen gecreëerd om de tuin iets meer pit te geven door middel van plantenbakken en om de vlonder iets hoger dan het maaiveld te maken.
Verder kan gras wat mij betreft nooit ontbreken in de tuin. Het breekt de tuin en komt daarnaast terug op het groene dak van de overkapping zodat het een mooi geheel vormt.

Beplanting
Er zijn diverse borders geplaatst om beplanting in aan te kunnen brengen. Daarnaast creëren de borders een afbakening maar ze zorgen ook voor speelsheid en hoogteverschillen in de tuin.
Omhoogklimmende planten kunnen uitstekend worden geplaatst tegen de pergola aan.
Om extra intimiteit te creëren heb ik beplanting om de vlonder heen laten lopen en een zitbank gecreëerd tegen de schutting aan waar je beplanting in op kunt nemen.

Zitgelegenheden
Bij de openslaande deuren heb ik een lange zitbank gemaakt die doorloopt naar de tuintafel. Zo kun je kiezen om bijvoorbeeld een kop koffie te drinken in het eerste gedeelte en te dineren in het tweede gedeelte. Ook is er kleine zithoek geplaatst naast de kas omdat je daar ook nog heerlijk van de zon kunt genieten. Daarnaast kun je tot laat genieten van de heerlijke overkapping.

 

 

Meer tips!